Palvelun kautta toiminimen perustaminen käy helposti.

Sinun ei tarvitse täytellä lomakkeita, vaan palvelu kysyy sinulta kysymyksiä ja luo valmiit lomakkeet automaattisesti antamiesi vastausten perusteella.

Saat valmiit ja automaattisesti oikein täytetyt toiminimen perustamispaperit valitsemastasi pankista samalla käynnillä, kun käyt avaamassa yrityksellesi tilin. Siinä samassa tulee hoidetuksi pakolliset rekisteriviranomaisen vaatimat käsittelymaksut.

Toimita pankista saamasi Y-lomake sekä kuitti maksetusta rekisteröintimaksusta Patentti- ja Rekisterihallitukseen, sillä he rekisteröivät yrityksesi ja myöntävät Y-tunnuksen. Paperit voit toimittaa veroviraston tai Patentti- ja Rekisterihallituksen toimiston kautta tai lähettää ne postitse osoitteeseen PRH- Verohallinto, Yritystietojärjestelmä, PL 2000, 00231 Helsinki.

Toimiva yritys tarvitsee paitsi oikein laaditut perustamispaperit, myös pankkitilin ja vähintään pakolliset vakuutukset. Näiden lisäksi on viisasta ottaa vapaaehtoisia vakuutuksia ja muita yritystoimintaa edistäviä ja turvaavia palveluja vaikka pakko ei olekaan. Tässä palvelussa saat kaikki haluamasi palvelut yhdellä istumalla ja samassa ajassa perustamisrutiinien ohessa. Palvelu toimittaa tietosi valitsemaasi pankkiin, vakuutusyhtiöön ja muihin hyödyllisiksi katsomiisi palveluihin napin painalluksella. Säästät todella paljon aikaa ja vaivaa sekä samalla varmistat turvallisen ja tehokkaan startin yritystoiminnallesi.

Mikäli sinulla ilmenee jotain teknisiä ongelmia tietojen täyttämisessä tai järjestelmän käytön kanssa, voit ottaa yhteyttä sähköpostilla osoitteeseen info@perustayritys.fi tai vaihtoehtoisesti soittamalla numeroon 044 714 8344.

Yleistä toiminimestä 

Yksityisenä elinkeinonharjoittajana voi Suomessa toimia luonnollinen henkilö, jolla on pysyvä asuinpaikka Euroopan talousalueella (ETA-alueella). Henkilö, joka asuu ETA:n ulkopuolella, tarvitsee yrityksen perustamiseen Patentti- ja rekisterihallituksen luvan (www.prh.fi).

Yksityisenä elinkeinonharjoittajana toimiminen tarkoittaa, että henkilö harjoittaa liiketoimintaa yksin tai yhdessä puolisonsa kanssa. Vaikka puolisot perustavat toiminimen yhdessä, yritys rekisteröidään vain toisen puolison nimiin.

Yrittäjä tekee itse päätökset, ja hän on vastuussa yrityksen sitoumuksista (esimerkiksi velasta) koko omaisuudellaan. Yrittäjä siis vastaa yrityksen tappioista henkilökohtaisesti, mutta saa itselleen myöskin elinkeinotoiminnasta saatavat voitot.

Toiminimellä ei ole hallitusta eikä toimitusjohtajaa, eikä tilintarkastus ole pakollinen.

Yrittäjä voi sijoittaa yritykseen rahaa, mutta sekään ei ole pakollista. Yrittäjä ei voi maksaa palkkaa itselleen, puolisolleen eikä alle 14-vuotiaalle lapselleen, vaan rahaa nostetaan yrityksen tililtä niin sanottuina yksityisottoina. Yritys toiminnasta maksetaan veroa vuosittaisen tuloksen perusteella.

Vaikka yrittäjä omistaa toiminimiyrityksen, täytyy oma henkilökohtainen talous pitää erillään yrityksen taloudesta kirjanpidon avulla.

Toiminimiyrittäjät jaetaan ammatinharjoittajiin ja liikkeenharjoittajiin, jotka molemmat tekevät työtä omaan lukuunsa. Ammatinharjoittaja on yrittäjä, joka voi toimia ammatissaan ilman pysyvää toimipaikkaa ja ilman ulkopuolista työvoimaa. Ammatinharjoittajana voi toimia esimerkiksi ompelija, kirvesmies tai tulkki. Liikkeenharjoittaja on yrittäjä, jolla on pysyvä toimipaikka tai joka voi työllistää toisia henkilöitä.

Toiminnan voi aloittaa heti perustamisilmoituksen tekemisen jälkeen, ellei kyseessä ole luvanvarainen elinkeino.

Kenelle toiminimi sopii?

Toiminimi on yritysmuodoista yksinkertaisin ja helppo perustaa. Toiminimi sopii usein aloittavan pienyrittäjän yritysmuodoksi.